
به جامع ترین راهنمای عکاسی برای مبتدیان خوش آمدید. مقاله ی پیش رو یکی از کامل ترین آموزش هایی است که ما تا به امروز ارائه کرده ایم. با ما همراه باشید. عکاسی میتواند یک هنر جذاب و ارزشمند برای یادگیری باشد، اگر بدانید که باید از کجا شروع کنید؟ دوربین خود را چگونه تنظیم کنید؟ ابتدا باید روی چه مهارت هایی کار کنید؟ چگونه عکس های خود را ویرایش کنید؟ در این راهنما قصد داریم پاسخ تمام این سوال ها را به شما بدهیم و کمک کنیم این هنر، سرگرمی و یا حرفه ی جذاب براتون شروع یک موفقیت شیرین باشه.
تنظیمات دوربین
قطعا هنگامی که برای اولین بار دوربین خود را در دست بگیرید با حجمی از سوال در رابطه با منو و تنظیمات آن روبه رو میشوید. فضا برایتان گنگ و ناامید کننده میشه مخصوصا که راهنمای همراه دوربین هم بسیار فضای خشک و نامفهومی داره یا بهتر بگیم در حد آشنایی با کارکرد گزینه هاست و نمیتونه درک درستی از تنظیمات به شما بده و قطعا نمیتونه نتیجه ی دلخواه رو به شما بده بنابراین احساس سرخوردگی ماه عسل پیروی از این راهنما خواهد بود. هر طراح و سازنده ی دوربین اصطلاحات و مشخصات خاص خود را دارد. بنابراین پیدا کردن یک راهنمای دقیق میتونه کمی زمان بر و گاها دشوار باشه پیشنهاد میکنیم برای رفع این مشکل به YOUTube و یا راهنمایی های خاصی که در اینترنت به وفور یافت میشود مراجعه کنید. فقط کافیه مدل دوربین خود را به صورت دقیق گوگل کنید تا گوگل سخاوتمندانه راهنمای خاص تر و دقیق تری را در اختیار شما قرار دهد. صرف نظر از راهنمایی های گوگل و…، چند قدم مهم وجود دارد تا مطمئن شوید دوربین شما کاملا باب میلتان تنظیم شده است که در ادامه این چند قدم را با هم طی میکنیم.
کیفیت تصویر
سوالی اساسی که ذهن تمام مبتدیان را مشغول میکند و میتواند هنگام شروع کار بسیار گیج کننده باشد. (JPEG ،NEF(RAW و JPEG + RAW چیست؟
خوب ساده ترین مسیر برای رسیدن به عکس های با کیفیت بالا و حجم پایین گزینه ی JPEG است این گزینه کمک میکند در مصرف فضای حافظه نیز صرفه جویی شود همچنین با انتخاب این گزینه شما به دوربین این اجاره خواهید داد که بخش عمده پردازش تصویر را انجام دهد تا شما هم فرصت یادگیری عکاسی را داشته باشید. البته امکان بهبود بخشیدن جزئی را خواهید داشت در حدی که نیاز به ویرایش عکس با برنامه های کامپیوتری نباشد. با پیشرفت در عکاسی و راحت شدن کار با دوربینتان و آموزش تکنیک هایی که در ادامه این مقاله یاد خواهید گرفت ممکن است تمایل به ثبت تصاویر با فرمت RAW را داشته باشید پس بهتره مزیت های این فرمت را نیز بدانید. فرمت RAW یا خام تصاویر را بدون هیچ پردازشی ثبت میکند و همانطور که از نامش مشخص است تصویری کاملا خام را به شما ارائه میدهد این یعنی شما میتوانید پردازشی را انتخاب کنید که انعکاس تصویری باشد که عینا مشاهده کرده اید نه یک پردازش از پیش تعیین شده که شاید تنها نکته ی مثبت آن صرفه جویی در حافظه باشد شما میتوانید کنتراست، شارپ بودن تصویر و یا سطح اشباح و .. را همانطور که دوست دارید تنظیم کنید. خوب از ماهیت این فرمت خام قطعا متوجه شده اید که این نوع پرونده پردازش نشده بسیار سنگین تر است و فضای بیشتری را اشغال میکند با توجه به اندازه ی سنسور دوربین شما این نوع پرونده میتواند تا ده برابر بزرگتر از تصاویر JPEG باشد یعنی تعداد تصاویری که میتوانستید تا امروز روی کارت SD خود ذخیره کنید بسیار کاهش پیدا میکند پس قطعا نیاز به کارت حافظه های با ظرفیت بالاتری خواهید داشت.
نامگذاری پرونده
تعیین یک سیستم نامگذاری دقیق برای تصاویر موضوعی ایست بسیار مهم که اکثر افراد از آن چشم پوشی میکنند اما حال که شما از ابتدای کار و به صورت اصولی شروع خواهید کرد بهتر است از این مهم چشم پوشی نکنید. اینکه سیستم نامگذاری پرونده های شما به صورت شمارشی باشد و یا تاریخ کاملا به سلیقه ی شما بستگی دارد که دوست دارید تاریخ هر عکس را داشته باشید و یا تعداد تصاویر ثبت شده برای شما مهم تر خواهد بود.
زمان و تاریخ
حتی اگر قصد ذخیره تصاویر را با نام تاریخ ثبت هم ندارید باز باید تاریخ دوربین خود را دقیق تنظیم کنید. چون به هر حال اطلاعات زمان و تاریخ ثبت عکس در اطلاعات اَبَر داده هر تصویر ثبت میشود بنابراین این امکان را خواهید داشت که با توجه به تاریخ تصاویر خود را جستجو کنید. تصور کنید این اطلاعات به صورت دقیق ثبت نشود در این صورت هماهنگ کردن رویدادها با تاریخ هایی که دوربین شما ثبت کرده کاری بسیار دشوار خواهد بود (البته در برخی نرم افزار های ویرایش عکس امکان اصلاح دارید) اما زحمت این کار در مقابل یک تنظیم ساده کاری بسیار دور از ذهن خواهد بود.
اَبَر داده
هر عکسی که ثبت میشود اطلاعات زیادی را همراه با خود دارد که این اطلاعات در فضایی به نام اَبَر داده ذخیره میشود. تنظیم برخی از این داده ها را هم میتوانید به صورت دستی انجام دهید مثل تنظیمات حق چاپ که میتوانید روی اَبَر داده ی هر عکسی اعمال کنید. هرچند خواندن اَبَر داده میتواند کمی گیج کننده باشد اما در عوض اطلاعات مفیدی را در رابطه با هر عکسی در خود جای میدهد مخصوصا زمانی که قصد آنالیز یک عکس را دارید و سعی میکنید عکسی را باز تولید و یا ویرایش کنید اَبَر داده ها راهنمای خوبی برای شما خواهند بود تا عیب کار را پیدا کنید. برنامه ی Lightroom امکان نمایش اطلاعات اَبَر داده را دارد و حتی شما میتوانید به این اطلاعات اضافه هم کنید و یا حتی عکسی را بر اساس این اطلاعات جستجو کنید مثلا عکس هایی که با استفاده لنز 50 میلیمتر f/1.8، یا عکس هایی که در محل یا تاریخ خاصی ثبت شده است.
البته تنها راه مشاهده ی اَبَر داده ها برنامه لایت روم نیست شما میتوانید در مک و یا ویندوز هم این اطلاعات را با روشی مشابه مشاهده نمایید. به این ترتیب که در مک روی عکس راست کلیک کرده و گزینه ی دریافت اطلاعات (Get Info) را انتخاب و سپس اطلاعات را مشاهده کنید همچنین در ویندوز با راست کلیک روی عکس و انتخاب گزینه ی مشخصات (Properties) کلیک کرده، در پنجره ی باز شده روی زبانه ی جزییات (Details) رفته و به این ترتیب اطلاعات اَبَر داده قابل مشاهده خواهد بود.
خوب بخش اول که مربوط به تنظیمات اولیه دوربین بود را با همین توضیحات به پایان میرسونیم فراموش نکنید که امروزه بهترین راه برای کسب اطلاعات دقیق برای نحوه ی کار دوربین و تنظیمات آن گوگل و YOUTube است البته مقالات مرتبطی هم در دیجی سنتر برای این مهم وجود دارد که با مراجعه به آن ها میتوانید اطلاعات خود را کامل کنید. مقاله ی 10 قدم ابتدایی مهم در راه اندازی دوربین که نمیدانید برای درک بهتر مطالب ذکر شده بسیار مفید خواهد بود پیشنهاد میکنیم این مطلب را نیز حتما مطالعه کنید.
درک نحوه عملکرد دوربین
اکنون که دوربین شما تنظیم شده است ، وقت آن رسیده که کمی در مورد چگونگی عملکرد آن بدانیم. هنگام گرفتن عکس ، دقیقاً چه اتفاقی در داخل دوربین رخ می دهد که اجازه می دهد تصویر در کارت SD شما ذخیره شود؟ دوربین وسیله ای کاملا ساده است که از چند بخش تشکیل شده است. بخش اول بدنه که لنز به آن متصل میشود. بدنه دوربین حاوی تمام چیز هایی است که برای ضبط و پردازش دوربین به آن نیاز دارد و لنز وسیله ایست که تصویر را روی حسگر داخل بدنه دوربین متمرکز میکند. نحوه ی کار بدنه و لنز را در ادامه شرح میدهیم.
در ابتدا نور وارد لنز شما میشود یک آینه در داخل درست جلوی حسگر وجود دارد که نور با آن برخورد میکند و تصویر را منعکس میکند درست شبیه پراسکوپ و شما میتوانید از طریق چشمی تصویر را ببینید زمانی که شما دکمه ی شاتر را فشار میدهید همزمان آینه کنار رفته و نور مستقیما به حسگر برخورد میکند حسگر تصویر را دریافت و روی کارت حافظه ثبت میکند به این ترتیب شما تصاویر خود را ثبت میکنید این مراحل در کمتر از چشم به هم زدن اتفاق می افتد و دوربین سریع به حالت اولیه خود باز میگردد و اماده ثبت تصویر جدید میشود.
خوب حالا نوبت دوربین های بدون آینه میرسه اگه دوربین بدون آینه دارید و یا قصد خرید دوربین عکاسی بدون آینه را دارید در ادامه با ما همراه باشید. سیستم دوربین های بدون آینه همانطور که از نامش مشخص است از آینه ای استفاده نمیکند و آنچه که شما در منظره یاب میبینید دقیقا همان سوژه ای است که سنسور تصویر پردازش میکند و شما به صورت کاملا زنده سوژه را مشاهده میکنید این امر این امکان را به شما میدهد که قبل از ثبت عکس مواردی را که نیاز یه اصلاح دارد مثل عمق میدان، تراز سفیدی و… را ببینید و در صورت نیاز اصلاح نمایید. زمانی که دکمه شاتر یک دوربین بدون آینه را فشار میدهید لنز دیافراگم انتخابی را تنظیم میکند کرکره لنز باز شده و تصویر در کارت حافظه ی شما ذخیره میشود.

مقایسه دوربین بدون آینه و دوربین DSLR از نظر اندازه
اولین مهارت های یک عکاس
بعد از مطالعه مطالب بالا حالا شما باید به یک درک درست و اساسی از چگونی ثبت یک تصویر رسیده باشید و اکنون زمان آن رسیده تا مهارت های خودتان را به عنوان یک عکاس ارتقا دهید. در این راستا سه مفهوم اصلی وجود دارد که باید آنها را توسعه دهید. مهارت های فنی، مهارت های هنری و هویت عکاسی با ما همراه باشید ما در این مقاله سعی داریم راه رسیدن به هر یک از این سه مهارت را به شما نشان دهیم.
مهارت های فنی
مهارت های فنی حول محور تنظیمات دوربین و روش ثبت عکس ها میچرخد این که شما بدانید چطور دوربینتان را در دست نگه دارید. از لرزش دست جلوگیری کنید، از چه تجهیزات جانبی چه موقع و به چه شکل استفاده کنید. چه زمانی در نور طبیعی برای عکاسی مناسب است؟ روی چه بخش هایی فوکوس کنید؟ چه زمانی رنگ ها را تغییر دهید؟ از سایه ها چگونه استفاده کنید؟ تنظیمات دوربین چه نتیجه ای خواهد داشت؟ چه زمانی با ایزو بالا و چه زمانی با ایزو پایین عکاسی کنیم؟ و هزاران نکته ی ریز دیگر که با مطالعه کسب تجربه تمرین و ممارست کسب خواهید کرد.
مثلث نوردهی (اکسپوژر)
مثلت نوردهی (اکسپوژر) از سه قسمت دیافراگم، سرعت شاتر و حساسیت (ایزو) تشکیل شده است. این یعنی شما باید برای رسیدن به یک عکس بی نقص و کاملا حرفه ای تنظیمات این سه مولفه را به طور کامل یاد گرفته و از این طریق کنترل کامل عکاسی را در دست بگیرید و تصاویری را ثبت کنید که خودتان میخواهید نه سیستم اتوماتیک دوربینتان در ادامه این سه مولفه را با هم بررسی میکنیم.
دیافراگم
دیافراگم در لنز شماست و سیستمی شبیه به چشم انسان را دارد باز و بسته شدن دیافراگم برای تنظیم میزان نوری است که از لنز عبور میکند. میتوان دیافراگم را شبیه به پلک چشم دانست شما با میزان باز و بسته کردن پلک نوری که به داخل چشمتان نفوذ میکند را تعیین میکنید.

در تصویر بالا میزان باز و بسته شدن دیافراگم برای عبور نور را مشاهده میکنید
در صورتی که نور صحنه ی مد نظر شما بسیار کم است شما دیافراگم را باز میکنید و در صورت زیاد بودن نور لازم است دیافراگم کوچک تر شود تا نور کمتری به سنسور منتقل شود. کار دیافراگم تنها کنترل نور نیست، دیافراگم میتواند بر عمق میدان ( گستردگی محدوده ی جلوتر و یا عقب تر از سوژه ای که فوکوس روی آن صورت گرفته است) نیز تاثیر بگذارد.

عکسبرداری با دیافراگم f / 16. یک دهانه کوچک که عمق زیادی از میدان (در منطقه تمرکز تصویر) فراهم می کند.

دیافراگم کوچک f/10.

دیافراگم کوچک a f/5.6.

دیافراگم کوچک f.2/8

عکسبرداری با دیافراگم f / 1.8 ، دیافراگم بسیار بزرگ که دارای عمق کم میدان است. همانطور که می بینید کمی این تصویر شارپ است.
سرعت شاتر
مدت زمانی که شاتر باز میشود و باعث میشود سنسور در معرض نور قرار بگیرد را سرعت شاتر میگویند. به طور معمول سرعت شاتر در کسری از ثانیه اندازه گیری می شود به عنوان مثال 1/200TH یا 1/8TH. گاهی لازم است که سرعت شاتر شما پایین تر باشد مثل زمانی که از ستارگان عکسبرداری میکنید و یا عکاسی در مکان های کم نور و موارد بسیاری دیگر که در زمان تمرین قطعا به آن ها برمیخورید. در نظر داشته باشید که در اکثر دوربین ها به صورت دو ثانیه( “2 ) نمایش داده میشود.

مثلا سرعت شاتر 1/4000 کسر از ثانیه برای نگه داشتن موضوعات سریع در حال حرکت مانند این پروانه مورد نیاز است.

سرعت شاتر 1/3 ثانیه

سرعت شاتر 1/13 ثانیه

سرعت شاتر 1/50 ام ثانیه
حساسیت (ایزو)
پایه ی مثلث نوردهی (اکسپوژر) برای تازه کار ها کمی گیج کننده است شما با باز و بسته شدن دیافراگم کم و زیاد شدن نور را میبینید با کم و زیاد کردن سرعت شاتر حرکت کند تر و یا سریع تر شدن شاتر را میبینید اما ایزو اندازه گیری میزان حساسیت به نور است. وقتی شما میزان حساسیت را در دوربینتان بالا میبرید در واقع به سنسور اعلام میکنید که به نور حساس تر باش سنسور هم با اینکه سرعت شاتر همان سرعت قبلی است و اندازه ی بازه ی دیافراگم هم تغییری نمیکند نور بیشنری را دریافت و در نتیجه تصویر روشن تری را ثبت میکند. نکته اینجاست که حساسیت خیلی زیاد هم در تصویر ایجاد نویز ( دانه های ریز و ناخواسته و مزاحم) میکند. اگر چه سازندگان دوربین برای بهبود این مساله بسیار تلاش کرده اند و البته بسیار هم پیش رفته اند. در حال حاظر بسیاری از دوربین های جدید قادر به عکسبرداری با حساسیت بسیار بالا و با حداقل نویز هستند.

نمونه عکس با حساسیت پایین

نمونه عکس با حساسیت بالا

نمونه تصویر با حساسیت 100

نمونه برش از تصویر با حساسیت 100

نمونه تصویر با حساسیت 5000

نمونه تصویر برش داده شده از حساسیت 5000 به نویز در تصویر نوجه کنید.
هماهنگی
ما در مورد هر یک از مباحث به صورت جداگانه صحبت کردیم و البته این روش صحبت راجع به موارد ذکر شده بسیار آسان است. اما وقتی در رابطه با مهارت فنی صحبت میکنیم کافی نیست که فقط در رابطه با یک مورد صحبت کنیم و یا اطلاعات کسب کنیم باید بدانیم که هر کدام از این تنظیمات چه تاثیری روی هم خواهند گذاشت تنظیمات کلیدی دیگری نیز وجود دارند که با هم آنها را نیز مرور میکنیم.
تراز سفیدی
تراز سفیدی عکس شما به دمای رنگ و رنگ تصویر شما مربوط می شود.دمای رنگ بر رنگ زرد تا آبی (گرم تا سرد) تصویر تاثیر میگذارد، همینطور زمانی که رنگ سبز به رنگ های مکمل نزدیک میشود تراز سفیدی میتواند رنگ را تنظیم کند. دوربین تنظیمات مختلف تعادل رنگ سفید را برای شما انتخاب کرده است مثل تنظیمات خودکار و یا تنظیمات دیگر که از پیش تعیین شده اند.بگذارید تراز سفیدی را کمی ساده تر تعریف کنیم هر منبع نوری در کنار نور رنگی به همراه دارد. مثلا لامپ های فلورسنت اغلب کمی سبز است یا مثلا لامپ های تنگستن رنگ نارنجی را به همراه دارد تراز سفیدی تمام رنگ های ساطع شده از نور را خنثی میکند به این ترتیب سوژه ما با رنگ های واقعی ثبت میشود. بنابراین اگر در زیر نورهای تنگستن (لامپ های رشته ای یا معمولی) عکاسی می کنید که بسیار نارنجی هستند هنگام تنظیم از پیش تعیین شده تعادل سفید تنگستن ، دوربین برای خنثی کردن رنگ نارنجی ، فیلتر آبی رنگی را نشان می دهد. در صورت تمایل به رنگ نارنجی ، اگر می خواهید رنگ نارنجی بیشتری داشته باشد ، می توانید از White Balance نیز خلاقانه استفاده کنید و رنگی از پیش تعیین شده Shade را روی دوربین خود انتخاب کنید. نکته خوب در مورد تعادل رنگ سفید این است که سازگار و قابل پیش بینی است ، بنابراین به عنوان یک عکاس جدید Auto White Balance بهترین انتخاب برای شروع است. اگر تصمیم به عکس برداری با فرمت RAW دارید، در واقع کنترل زیادی بر تراز سفیدی تصاویر حین ثبت خواهید داشت و میتوانید اصلاحاتی را که لازم میدانید انجام دهید. .ولی اگر با فرمت JPEG عکس برداری می کنید مطمئن باشید که تنظیمات تراز سفیدی خودکار را روشن کرده اید.

تعادل رنگ سفید

تنظیمات تعادل رنگ سفید بعد از پردازش و تیرگی ابر ها

تعادل رنگ سفید پس از پردازش به نور روز تنظیم می شود

تعادل رنگ سفید پس از پردازش به صورت سفارشی تنظیم شد
نحوه فوکوس (تمرکز)
بعد از یادگیری مثلث نوردهی حتی اگه درک کاملا درستی ار حساسیت، دیافراگم و سرعت شاتر پیدا کنیم باز هم مطالب بسیار حائز اهمیتی وجود دارد که نیاز به درک درست دارد و یکی از این موارد فوکوس است. بگذازیددقیق تر بگم حتی اگر مثلث نوردهی را رعایت کنید اگر درک درستی از نحوه ی فوکوس کردن روی سوژه نداشته باشید نمیتوانید به عکس های حرفه ای دست پیدا کنید چرا که هنوز نرم افزاری قادر به اصلاح فوکوس نمیباشد.
حالت های فوکوس
حالت فوکوس منفرد (Single Focus Mode) AF-S(Nikon) / One Shot (Canon): در این حالت دوربین فکر میکند سوژه ی شما بیحرکت است و هنگامی که شما دکمه شاتر را فشار میدهید روی سوژه ی شما قفل میشود و با فشار کامل دکمه شاتر تصویر ضبط میشود.
حالت فوکوس مداوم (Continuous Focus Mode) AF-C (Nikon) / AI Servo (Canon): در حالت عکسبرداری مداوم ، با حرکت سوژه یا دوربین ، به طور خودکار نقطه تمرکز اولیه شما را ردیابی و انتخاب میشه از این حالت برای عکاسی از کودکان بازیگوش، حیوانات خانگی ، ورزش یا سایر موضوعات مرتبط استفاده میشود.
حالت خودکار (Auto Mode) AF-A (Nikon) AI-Focus (Canon): خوب ممکنه برای شروع کار با فوکوس خودکار راحت باشید و فکر کنید گزینه ی راحتیه ولی امکان اشتباه در این حالت وجود دارد و اینکه من کلا با حالت های اتوماتیک مخالف هستم چون عکاس چالشی پیش رو نداره و چیزی هم برای یادگیری نخواهد داشت پیشنهاد میکنم این گزینه را تا جای امکان استفاده نکنید.
نقاط فوکوس
شما میتوانید روی یک نقطه از نقاط فوکوس روی منظره یاب و یا نقاط بیشتری مراجعه کنید در بیشتر مواقع از فوکوس یک نقطه استفاده میشود ولی در مواقعی که یک پرنده در حال پرواز است و یا در حال ثبت یک صحنه ورزشی هستید از فوکوس چند نقطه هم استفاده میشود.
قانون سرعت شاتر
این یک قانون فیزیکی است، به نظر شما میشود دوربینی را مدت زمان طولانی بدون حرکت در دست نگه داشت و لرزش دوربین روی تصویری که ثبت میکنید و یا روی نقطه ی فوکوس شما کمترین اثری نداشته باشد ؟ به طور معمول برای یک تازه وارد از هر ده مورد عکسی که ثبت میشود یک مورد به دلیل لرزش دست خراب میشود، برگردیم سر سوال اولمون و به جواب برسیم بهتره بهتون بگم بله قطعا راهی برای جلوگیری از لرزش های اضافی هست اگر نبود که عکاسی کار بسیار سخت و خسته کننده ای بود در کنار دوربین و لنز هایی که لرزشگیر دارند یک فرمول کلی هم هست که باید هر عکاسی بداند باید فاصله کانونی لنز را در نظر گرفت مثلا اگر با لنز 50 میلی متری عکستان را ثبت میکنید حداقل سرعت شاتر باید 1/50 ثانیه باشد و حالا اگر فاصله کانونی لنز شما 200 میلی متر است حداقل سرعت شاتر شما 1/200 ثانیه و یا سریعتر است. همانطور که گفتیم بیشتر لنز ها دارای سیستم لرزشگیر هستند که این همان کار تنظیمات شما را انجام میدهد اما فراموش نکنید نحوه ی نگهداری دوربین و لنز بسیار مهم است و باید سعی کنید به صورت دستی هم تا جای ممکن دوربین را کنترل کنید تا عکس هایی که ثبت میکنید تار نباشند.
استفاده درست از سه پایه
داشتن یک سه پایه با تحمل وزن بالا بسیار موثر است اما از آن مهم تر نحوه ی کار با آن سه پایه است تا بتوانید تصاویر شارپ ثبت کنید. در برخی مواقع داشتن سه پایه از حالت اختیاری خارج شده و کاملا اجباری میشود مثل زمانی که از یک آبشار عکاسی میکنید و یا زمانی که از ستاره ها عکاسی میکنید در این حالت ها سه پایه بهترین دوست شماست. در هنگام خرید سه پایه توجه داشته باشید بهترین سه پایه، سه پایه ایست که هر کدام از پایه هایش را به صورت مجزا تنظیم کنید تا در شرایطی که زمین هموار نیست هم بشود استفاده ای بهینه از سه پایه داشت.
با حساسیت بالا عکسبرداری کنید
عکاسان زیادی برای عکاسی با ایزو بالا دچار شک و تردید هستند و از این کار اجتناب میکنند البته در صورتی که از دوربین های قدیمی استفاده کنند حق دارند چون ایزو یا همان حساسیت بالا در قدیم ایجاد نویز میکرد. اما دوربین های امروزی حتی با ایزوهای بالای 1000 هم تصاویر بی نقصی را ارائه میدهند. پس اگر در شرایط کم نور قرار گرفتید و یا اگر ملزم به عکاسی با سرعت بالاتری هستید نترسید ایزو را بالا ببرید و عکسبرداری را شروع کنید حتی اگر نویز هم در تصویر داشتید نرم افزار های زیادی توانایی رفع این نویز ها را دارند.

لنز 11 میلی متری ، ایزو 1250 ، f / 2.8 ، 30 ثانیه.
مهارت های هنری
همانطور که در بالا مشاهده کردید مهارت های فنی برای ثبت یک عکس شارپ که تمام نکات در آن رعایت شده بسیار لازم است اما برای ثبت تصاویر جذاب و جالب که چشم هر بیننده ای را به خود خیره کند مهارت های فنی کافی نیست مهارت های هنری هم لازم است اگر مهارت های فنی را یک اتوموبیل در نظر بگیریم میتوان گفت مهارت های هنری توانایی در رانندگی آن اتومبیل است. نحوه ی نورپردازی انتخاب سوژه و تمام مواردی که باعث میشود یک عکس مانگار شود.
ترکیب بندی
ترکیب بندی یکی از موارد بسیار مهم در عکاسی است به حدی که میتوان به وضوح تفاوت را در دو عکس با یک سوژه اما ترکیب بندی متفاوت دید و حتی کسی که کمترین درکی از عکاسی دارد متوجه تفاوت این تصاویر میشود. یکی از مباحث مهم در ترکیب بندی رعایت قانون یک سوم است که بارها در مقالات مختلف در این باره صحبت شده اگر بخواهیم به اختصار توضیح بدهیم منطقه اصلی تمرکز در عکس منطقه یک سوم است.
چند نکته کاربردی که باید بدانید
- تنها به فضای پشت سوژه توجه نکنید فضای جلو سوژه را از دست ندهید جایی که سوژه به آن نگاه میکند میتواند تکمیل کننده هدف شما از این عکاسی باشد و ابزار هایی را در خود داشته باشد که به رساندن مفهوم مورد نظر شما کمک کند.
- یک سوم تصویر به سوژه تعلق دارد و دو سوم به شرح سوژه و مکمل سوژه ی شماست. پس در جایگذاری سوژه در منطقه ای که میتواند پادشاهی کند دقت نمایید.
- ابزار های ترکیبی را بشناسید و از آنها برای تکمیل تصویر و به نفع خود استفاده کنید. تکنیک های پیچیده تری هم وجود دارد که با تکمیل اطلاعات و مطالعه این مباحث و کمی تمرین و ممارست میتوانید تصاویر بی نقصی را ثبت کنید. ابزار های ترکیبی تمام عناصری است که در قاب تصویر وجود دارد و به سوژه ی اصلی جلوه میبخشد. شاید با مطالعه این مطلب به دنبال ابزار خاصی بگردید که قابل لمس باشد اما این طور نیست ابزار شما به اندازه ی حرفی که عکستان در خود پنهان دارد غیر قابل لمس و درک کردن است در ادامه به چند مورد از این ابزار اشاره میکنیم.
خطوط پیشرو
خطوط پیشرو ابزاری است که چشم بیننده را به مسیر خاصی در تصویر شما هدایت میکند در ساده ترین مثال مانند شکل زیر خطی که در تصویر شما حرکتی را تداعی میکند خطوط پیشرو میتواند به عنوان یک ابزار تصویر شما را جذاب کند و یا سوژه ی شمارا بهتر نمایش دهد اما نمیتواند سوژه ی اصلی باشد شاید بهترین دلیل برای این امر، این باشد که خط، چشم را راهی یک مسیر میکند و بیننده منتظر رسیدن به مقصد است و اگه مقصدی برای این خطوط نباشد تصویر ناامید کننده خواهد بود. به خاطر داشته باشید که بیننده تمام فضایی را که شما میبینید، نمیبیند پس باید خوب توجه کنید یکی از ابزاری که میتواند نمایان گر هدف شما از عکس باشد خطوط هستند.
منحنی ها جذاب و گاها گیج کننده
منحنی ها نیز مانند خطوط پیشرو هستند با این تفاوت که به جای یک خط صاف شما با یک منحنی مواجه میشوید منحنی گاها میتواند گیج کننده باشند اما نکته ی قابل توجه در آن ها نیز مانند خطوط پیشرو این است که چشم را میان خطوط به حرکت وا میدارد. به هر حال منحنی نوعی حرکت چرخشی را در چشم بیننده ایجاد میکند و عموما القا حس ارامش را به دنبال دارد.
تقارن هیچ وقت تکراری نمیشود
یک سوژه متقارن هم معنی یک شانس بزرگه تقارن میتواند یک ابزار جذاب در هنگام عکسبرداری باشد سوژه ی متقارن میتواند چشم هر بیننده ای را به خود جذب کند و موارد زیادی هست که این توضیحات را برای شما قابل فهم کند مثلا غروب خورشید. تقارن هیچ وقت خسته کننده و یا تکراری نشده اگر در حال تماشای یک آلبوم بزرگ باشید و تمام عکس ها دارای تقارن باشد باز چشم شما به دنبال تصویر بعدی و نحوه ی تقارن در آن میگردد شاید به خاطر این همیشه جذاب بوده که یک نظم و یا یک انعکاسی از نظم جهان را در خود دارد.
پردازش یک معجزه نیست!
یکی از جذابیت های عکاسی پردازش تصویر است به لطف نرم افزار های بیشماری که در این راستا به بازار عرضه شده شما امکانات جالبی در دسترس دارید البته در نظر داشته باشید که این برنامه ها قرار نیست معجزه کنند اصل کار زمان فشار دادن دکمه شاتر اتفاق می افتد. بنابراین در نظر داشته باشید که قرار نیست با پردازش اصل کار شما تغییر کند فقط اصلاحات و یا تغییرات جزئی خواهید داشت.
امروزه برنامه های زیادی در رابطه با ویرایش تصویر در دسترس قرار دارد برنامه هایی که فقط با یک کلیک کاری را که دقت و زمان زیادی لازم دارد را انجام میدهد. برنامه های تحت اندروید و یا ios که به محض انتقال تصاویر به گوشی میتوانید با استفاده از آن ها تغییراتی که در نظر دارید را روی عکس ها اعمال کنید اما در نظر داشته باشید با این روش نمیتوان اسم یک عکاس حرفه ای را روی خودتان بگذارید این روش را هر کسی که یک گوشی در دست دارد برای ویرایش عکس ها استفاده میکند. شما قرار است نام یک عکاس را به دوش بکشید پس بهتر است با برنامه های حرفه ای عکس های خود را ویرایش کنید این کار شبیه امضا یک نقاش پای تابلو است شما تصویری را با رعایت مهارت های فنی و با نگاه هنری خاص خودتان ثبت کردید و حالا وقت آن رسیده امضای اخر را بزنید و اثر را برای خودتان کنید. متاسفانه در کشور ما بسیار سخت میشود نسخه های اصلی نرم افزار هایی چون فتوشاپ و یا لایت روم را خرید اما نسخه های رایگانو کرک شده که به راحتی قابل دانلود است تا حد قابل توجهی کار را پیش میبرد. در نهایت مهم نیست که چه نرم افزاری را انتخاب میکنید (بین نرم افزار های حرفه ای) مهم این است که بتوانید رنگ و طعم و حس خودتان را به تصویر القا کنید. بی باک باشید از امتحان هیچ چیز نترسید هر تنظیمی را امتحان کنید تا جایی که میتوانید تجربه کسب کنید در نظر داشته باشید طراحی که با طراح هایش همه را خیره میکند سال ها بی وقفه تمرین و ممارست داشته تا به این نقطه رسیده عکاسی را به فشار دادن دکمه شاتر و ثبت شاهکاری که خدا زحمت زیبایی هایش را کشیده خلاصه نکنید، این از شما یک عکاس حرفه ای و معروف مانند بزرگان این عرصه میسازد.

تصویر قبل از پردازش

تصویر پس از پردازش
چه چیزی شما را متمایز میکند
شناخت مطالبی که از ابتدای این مقاله به آن ها اشاره کردیم نقطه ی شروع بسیار خوبی است شما در حال حاظر در نقطه ی خوبی ایستاده اید فقط کافیست مطالب ذکر شده را با دقت بررسی کنید مقاله های مرتبط را مطالعه کنید مدام با تمرین و امتحان گزینه های مختلف علم خود را کامل کنید هرگز هرگز هرگز! از یادگیری و مطالعه دور نشوید این یعنی نقطه ی پایان یک عکاس، باید به روز باشید برنامه ها روش ها و دستگاه های جدید را تجربه کنید اگر امکان خرید تجهیزات را ندارید با اجاره به نتیجه برسید. برای عکسی که ثبت میکنید ارزش قائل شوید روی انتخاب سوژه زمان و مکان مناسب عکاسی نحوه ی نورپردازی و … فکر کنید.