متادیتا یا اگزیف چیست و کاربرد آن در عکاسی مناظر چیست
در این عصر مدرن عکاسی دیجیتال، به جای پرداختن به انبوهی از برچسبها و فیلمها، بیشتر ما متوجه شدهایم که با کارتهای حافظه و هارد دیسکهای متعدد کار میکنیم و در عوض اطلاعات رایانهای را ذخیره میکنیم.
در واقع، هر بار که یک عکس دیجیتال ثبت می شود، با طیف وسیعی از میتادیتاها همراه می شود که در خود تصویر جاسازی شده است.
با وجود اینکه تا حد زیادی توسط عکاسان منظره نادیده گرفته می شود، میتادیتاها می توانند به شما کمک کنند تا عکاس بهتری شوید و کلید یک گردش کار روان و همچنین مدیریت عکس های شما است. حتی می تواند از جنبه تجاری و از نظر حفاظت از حق چاپ مهم باشد.
در این مقاله، به این خواهیم پرداخت که متادیتا یا اگزیف چیست و چگونه میتوانید متادیتا را به عکسهای خود اضافه کنید تا عکاسی منظره خود را بهبود ببخشید.
اطلاعات متادیتا یا اگزیف فایل در عکاسی چیست؟
متادیتا اطلاعات دیجیتالی ذخیره شده در یک تصویر است که خود عکس را توصیف می کند. این شامل جزئیات قابل توجهی است که به ارائه اطلاعاتی در مورد تصویر و نحوه استفاده از آن کمک می کند، به نحوی که هم برای انسان و هم برای فناوری قابل درک باشد.
فراداده را می توان به صورت داخلی در یک فایل RAW، JPEG، TIFF یا DNG یا به صورت خارجی به عنوان اطلاعات خارج از تصویر اصلی ذخیره کرد.
سه نوع متادیتا وجود دارد: 1) متادیتای اصلی که توسط نرم افزار داخلی دوربین شما تولید می شود. 2) متادیتای توسعه یافته که می توانید بعداً خودتان آن را اضافه کنید. و 3) متادیتایی که در مرحله پس پردازش تولید شده و در یک فایل جداگانه ذخیره می شود.
#1. داده های EXIF
EXIF مخفف «Exchangeable Image File Format» است و به متادیتای اساسی اشاره دارد که هر زمان که عکس میگیرید توسط دوربین شما تولید و ذخیره میشود.
این داده ها در تصاویر شما تعبیه شده است و شامل اطلاعاتی در مورد:
- مدل دوربینی که با آن عکس گرفته اید و همچنین سازنده آن؛
- مدل لنزی که با آن عکس گرفتهاید، و همچنین فاصله کانونی که استفاده کردهاید.
- مقادیر نوردهی عکس (سرعت شاتر، دیافراگم ، ISO)؛
- حالت اندازه گیری؛
- تعادل رنگ سفید؛
- اینکه آیا از فلاش استفاده شده است و تنظیمات آن؛
- تاریخ و زمان گرفتن عکس؛
- وضوح تصویر؛
- مختصات GPS (اگر دوربین شما از این ویژگی پشتیبانی می کند).
#2. داده های IPTC
علاوه بر ابردادههای اولیه، میتوانید بعداً با کمک نرمافزار پسپردازش، اطلاعات گستردهای را اضافه کنید. این نوع از میتادیتابه عنوان داده IPTC نامیده میشود و به نام «شورای ارتباطات مطبوعاتی بینالمللی» نامگذاری شده است – سازمانی که برای اولین بار استانداردهایی را برای میتادیتاعکس دیجیتال ایجاد کرد.
این نوع میتادیتاشامل اطلاعات اداری مانند تاریخ ایجاد و مکانی که تصویر را گرفتهاید، دستورالعملهایی برای افرادی که از تصاویر شما استفاده میکنند، و همچنین اطلاعاتی درباره محتوای بصری است.
چند نمونه از فراداده IPTC عبارتند از:
- شناسایی خالق تصویر؛
- هنگام انتشار تصویر چگونه باید اعتبار داده شود.
- عناوین؛
- زیرنویس ها
- کلید واژه ها؛
- اطلاعات بیشتر در مورد آنچه در تصویر نشان داده شده است؛
- اطلاعات کپی رایت؛
- حقوق اساسی مانند انتشار مدل، مجوز یا مجوزهایی که در ساخت عکس به دست آمده است (به عنوان مثال هنگام عکسبرداری در یک منطقه محدود یا در دارایی خصوصی).
- شرایط استفاده از حقوق؛
- اطلاعات در مورد مجوز استفاده از تصویر.
#3. داده های XMP
پلتفرم فراداده توسعه پذیر، همچنین به عنوان داده XMP شناخته می شود، یک فرمت اخیر است که توسط نرم افزار Adobe پذیرفته شده است. این شامل تمام اطلاعات داده های IPTC است، اگرچه اجازه می دهد تا اطلاعات بیشتری در یک فایل جداگانه که در کنار فایل اصلی قرار دارد ذخیره شود.
این اطلاعات به نحوه ویرایش فایل RAW مربوط می شود، به طوری که در صورت نیاز همیشه نسخه اصلی خود را داشته باشید تا به آن برگردید.
چگونه می توانم متادیتا را در یک عکس پیدا کنم؟
سوالی که اغلب در تورهای عکس از ما پرسیده می شود این است که چگونه جزئیات عکس مانند اطلاعات EXIF را پیدا کنیم. خوشبختانه، با جابجایی تنظیمات “اطلاعات” در منو، متادیتا را می توان نسبتاً به راحتی در صفحه LCD دوربین شما مشاهده کرد.
- نمونه ای از متادیتای تصویر عکس از: «ویکیمدیا کامانز».
همچنین می توانید با کلیک راست روی یک تصویر و رفتن به منوی «دریافت اطلاعات» در Mac یا منوی «Properties» در رایانه شخصی ویندوز، جزئیات عکس را در رایانه خود مشاهده کنید.
راه دیگر برای دسترسی، افزودن و استخراج میتادیتااز تصاویر، استفاده از نرم افزارهای پس پردازش مانند Adobe Lightroom یا Photoshop است.
برخی از وب سایت های اشتراک گذاری عکس در اینترنت، مانند Flickr و 500px نیز به شما امکان می دهند جزئیات عکس را به صورت آنلاین بررسی کنید.
از اطلاعات EXIF برای چه چیزی می توان استفاده کرد؟
هنگامی که برای اولین بار عکاسی منظره را شروع می کنید، مشاهده اطلاعات EXIF تصاویرتان می تواند به شما کمک کند تا شکاف های دانشی را که ممکن است مربوط به جنبه فنی چیزها باشد شناسایی کنید، که می تواند شما را در مسیر تبدیل شدن به یک عکاس بهتر راهنمایی کند.
در حالی که ممکن است تنظیمات دقیقی را که برای گرفتن یک عکس خاص استفاده کرده اید به خاطر نداشته باشید، به خصوص اگر چندین عکس را پشت سر هم با ترکیب یکسان و در مکان یکسان بگیرید، داده های EXIF با ضبط تنظیمات دوربین و لنز، آن را جبران می کند. . به این ترتیب، وقتی به تصاویر خود در خانه نگاه میکنید، میتوانید به سادگی با تجزیه و تحلیل تنظیمات دوربینی که استفاده کردهاید، بفهمید که چرا یک تصویر خاص به این شکل بوده است، یا چگونه توانستهاید به یک اثر خاص دست پیدا کنید. زمانی که عکس گرفته شد
حتی میتوانید به ابردادهها نگاه کنید تا ببینید از چه فاصله کانونی استفاده میکردید، تا به شما کمک کند بفهمید چه زمانی بهتر است از یک لنز خاص برای عکاسی منظره استفاده کنید.
در واقع، بررسی دادههای اولیه EXIF خود و همچنین دادههای دیگران، میتواند به شما در یادگیری بسیار کمک کند. اگر مطمئن نیستید که یک عکاس منظره باتجربه چگونه توانسته به یک افکت یا عکس خاص دست یابد، میتوانید ابردادههای آنها را بررسی کنید تا بینشی در مورد تکنیکهای عکاسی که استفاده میکنند، داشته باشید. سپس دفعه بعد که در حال عکاسی هستید، می توانید تنظیمات مشابهی را برای خودتان امتحان کنید.
حتی این امکان وجود دارد که اطلاعات GPS یک تصویر خاص را که دوست دارید بررسی کنید تا بتوانید از همان مکان عکس بگیرید.
روش دیگری که میتوان از میتادیتااستفاده کرد، کمک به سازماندهی و مرتبسازی عکسهایتان است. این کار با عکسهای شما را بسیار سریعتر و آسانتر میکند و در نتیجه گردش کار شما را بهبود میبخشد. میتوانید عکسهایتان را بر اساس محل عکاسی یا لنزی که استفاده کردهاید سازماندهی کنید. حتی امکان گروه بندی عکس ها با همان تنظیمات وجود دارد که می توانید به صورت دسته ای روی آنها کار کنید.
برچسب های EXIF توصیفی تر، مانند کلمات کلیدی، می توانند برای شناسایی عکس های منظره شما در دریایی از میلیون ها مورد استفاده قرار گیرند. این به ویژه برای جنبه های تجاری مفید است، جایی که ممکن است عکس های خود را به امید ایجاد فروش یا مجوز در وب سایت های عکاسی سهام بازاریابی کنید.
میتادیتامناسب در این شرایط میتواند یافتن عکسهای منظره شما را آسانتر کند، به این معنی که آنها در جلب نظر شخصی که در جستجوی تصویری از یک مکان خاص است، که حالتی خاص دارد، موفقتر خواهند بود. حاوی یک عنصر منحصر به فرد.
نحوه اضافه کردن متادیتا به عکاسی منظره
در حالی که دوربین شما در هر تصویری که میگیرید، ابردادههای اصلی را ثبت میکند، به دلایلی که در بالا به آن اشاره کردیم، ایده خوبی است که برخی از متادیتاهای اضافی را نیز وارد کنید.
افزودن متادیتا به عکسهای شما یک فرآیند ساده است، زمانی که بتوانید آن را به طور یکپارچه در جریان کار خود بگنجانید، آسانتر میشود. با این حال، فراموش کردن آن آسان است، بنابراین بهتر است پس از بارگذاری تصاویر خود در نرم افزار پس از پردازش، آن را به یکی از اولین مراحل گردش کار خود تبدیل کنید.
برای سرعت بخشیدن به فرآیند وارد کردن ابرداده، می توانید الگویی ایجاد کنید که اطلاعات انتخاب شده را به طور خودکار در فایل های مورد نظر شما وارد کند. همچنین می توانید اطلاعات خاصی را که به هر عکس منحصر به فرد مربوط می شود، به صورت دستی وارد کنید.
اضافه کردن متادیتا در لایت روم
برای ویرایش دستی میتادیتابرای یک یا چند فایل در Lightroom، آنها را از نمای Grid ماژول Library انتخاب کنید. بعد، «Metadata» را انتخاب کنید و به «Save Metadata To File(s)» بروید.
از پیش تنظیم متادیتا در لایت روم می تواند به شما کمک کند تا با اعمال مجموعه ای از اطلاعات در تمام تصاویری که انتخاب می کنید، در زمان زیادی صرفه جویی کنید. شما حتی می توانید اطلاعات فراداده را به صورت خودکار به تصاویر خود پس از وارد کردن به کاتالوگ اضافه کنید.
برای ایجاد یک پیشتنظیم فراداده، به ماژول کتابخانه بروید و «Metadata» را انتخاب کنید. لیست کشویی «Preset» را در بالا خواهید دید. روی آن کلیک کنید و «Edit Presets» را انتخاب کنید. یک کادر با تمام اطلاعات متادیتایی که می توان وارد کرد ظاهر می شود. سپس میتوانید اطلاعاتی را که دوست دارید وارد کنید.
این پیشتنظیم میتواند روی Import از داخل کادر گفتگوی Import اعمال شود. به سادگی به بخش «Apply During Import» بروید و از منوی «Metadata»، پیش تنظیمی را که ساخته اید انتخاب کنید.
افزودن و اصلاح متادیتا در فتوشاپ
برای افزودن یا تغییر دستی متادیتا در فتوشاپ، تصویری را که روی آن کار میکنید باز کنید. سپس به منوی «File» بروید و به «File Info» بروید.
کادر جدیدی باز می شود که در آن می توانید اطلاعات متادیتا را وارد کنید. پس از اتمام کار، به سادگی روی «OK» در پایین کادر کلیک کنید و ذخیره خواهد شد.
همچنین میتوانید یک الگوی میتادیتارا از همان منو ایجاد یا وارد کنید، که میتوانید آن را روی هر فایل دیگری که در فتوشاپ روی آن کار میکنید اعمال کنید.