آموزش, آموزش عکاسی دیجیتال

نبرد RAW در مقابل JPEG

b4189d9de0fb2b9cce090bd1a15e3420

برسی اجمالی RAW و JPG

عکس برداری با استفاده از انواع فرمت ها به خصوص فرمت RAW  سؤالاتی را برای عکاسان به وجود می آورد،  برای پاسخ به این پرسش ها مقالات و مطالب زیادی در دسترس مردم قرار گرفته است، که می توانند با بهره گیری از آن ها به جواب مناسب خود در خصوص بیت رنگ ها، فشرده سازی، پردازش سیستم عامل DCT و… دست یابند. شما نیز اگر به دنبال جزئیات فنی مربوط به فرمت ها هستید، تنها با یک سرچ ساده در سایت های مختلف به مطالب مورد نیاز خود می رسید. شما می توانید با خواندن این مطلب و همراه بودن با دیجی سنتر، به تفاوت های بین RAW و JPEG دست یابید، ما در این مقاله تفاوت های این دو را به طور دقیق برسی می کنیم، تا به شما کمک کنیم که یک فرد مؤثر و فوق العاده در زمینه عکاسی باشید. اصولی که در این مقاله به آن ها می پردازیم، در تمام دوربین ها یکسان است، و تفاوتی بین نوع آن وجود ندارد، تنها ممکن است گاهی تفاوت های کوچکی در انواع مدل ها داشته باشیم، که تأثیر چندانی در بکارگیری آن ها ندارد.

جزئیات عمومی فرمت RAW و JPEG

فایل های JPEG در دوربین پردازش می شوند، اما نحوه دقیق پردازش آن ها متفاوت است، در حالی که درجه رنگ و نوردهی توسط تنظیمات دوربین انجام می شود، دوربین تصویر را پردازش می کند، و میزان کنتراست، روشنایی، وضوح، رنگ و… را ثبت، و با حالت فشرده و به صورت فایل JPEG ذخیره می کنند، سپس به راحتی می توان آن ها را مشاهده کرد. به یاد داشته باشید که فایل JPEG از بسیاری از اطلاعات و جزئیات تصویر برخوردار نیستند، و همچنین امکان بازگشت آن ها وجود ندارد، و این تنها به دلیل فشرده سازی عکس است. هنگام صحبت درباره ی این فرمت ها از اصطلاح Dynamic Range استفاده می شود، این به معنای مقدار جزئیات از تاریک ترین سایه ها تا روشن ترین هایلایت های تصویر است، این جزئیات در فایل های RAW خیلی بیشتر از فایل ها JPEG است.

برای مثال تصاویر زیر با زمان شاتر 80/1، دیافراگم f/2.0 و ایزو 200 ثبت شده اند، عکس سمت راستی با فرمت JPEG و عکس سمت چپ با فرمت RAW تهیه شده است، اگر کمی دقت کنید، عکس سمت چپ که یک فایل RAW است، دارای جزئیات گسترده تری از تاریک ترین سایه تا روشن ترین هایلایت می باشد.

ff1d4796fe85a21ba86081db7bf2196b

البته به این نکته توجه داشته باشید که عکسی که با فرمت JPEG است بلافاصله پس از ثبت قابل چاپ شدن و استفاده است، اگر چه ما میتوانیم یک سری کار های اضافی مثل روتوش و صاف کردن پوست، یا تغییر رنگ و نور عکس انجام دهیم. و سپس آن را چاپ کنیم.

فایل های RAW پردازش نشده و فشرده نشده هستند، که تمامی اطلاعات تصویری موجود در سنسور دوربین در آن ها موجود است، بنابر این از آن جایی که تصاویری که با این فرمت ثبت می شوند پردازش نشده اند، مانند تصویر بالا تخت و تاریک اند، بنابر این قبل از آن که به مرحله چاپ برسند، نیاز است از نرم افزار های رایج ادیت عکس مثلAdobe Photoshop ، Lightroom ، Capture One و… برای مشاهده و پردازش تصویر بهره برد. بنابر این اگر به تصاویر بالا نگاه کنید، می بینید که عکس سمت چپ مسطح و فاقد هر گونه کنتراست می باشد، و با سیاهی عمیق حتی بیشتر از آن چه در دوربین دیده اید ظاهر می شود، اگر چه در برنامه لایت روم و… به صورت خودکار عکس دارای کنتراست و روشنایی می شود، اما آن چه اکنون شما می بینید، یک عکس بدون ادیت است که از هیچ کدام از نرم افزار های کاربردی در آن ها استفاده نشده است.

چه زمانی از RAW در مقابل JPEG استفاده می شود؟

هر کدام از این فرمت ها مفید و مورد استفاده هستند، اما به طور واضح و یقیناً عکسی با فرمت RAW از برتری بیشتری نسبت به فایل JPEG برخوردار است، و شما نباید این موضوع را باور کنید که JPEG ها برتر از RAW هستند، زیرا در ادامه مقاله مشاهده خواهید کرد که تفاوت زیادی در میزان ذخیره اطلاعات در هر کدام از آن ها وجود دارد. اکنون از خودتان بپرسید با توجه به اینکه فرمت RAW از فرمت JPEG برتر است همیشه باید از آن استفاده کرد؟ قطعاً که اینطور نیست، و هر کدام از آن ها کاربرد جداگانه خود را دارند، بنابر این ما همیشه از هر دو آن ها استفاده می کنیم. در ادامه به برخی از مسائلی را که نیاز است در زمان گرفتن یک عکس با فرمت RAW یا JPEG بهره برد، اشاره شده است.

  1. در عکس برداری روزنامه نگاری و خبری نیاز است از فرمت RAW استفاده بشود، پس اگر به این منظور و برای روزنامه نگاری عکاسی می کنید، به طوری که سرعت، رنگ، نور، صحنه، پس زمینه، سوژه و… با تغییر بسیاری همراه است، بهتر است از فرمت RAW بهره بگیرید.
مطلب پیشنهادی:  بهترین ابزارهای دانلود از اینستاگرام 2024 - راهنمای کامل

زیرا هیچ کس توانایی اینکه مدام نوردهی خود را تغییر دهد را ندارد، و نیاز دارد که خیلی سریع از اشک و لبخند دیگران عکس بگیرد، و علاوه بر آن باید از حالت نوردهی دستی استفاده کند، بنابر این چاره ای جز عکس برداری با استفاده از فرمت RAW را ندارد، زیرا این امکان را در اختیار شما قرار می دهد که بدون در نظر گرفتن اینکه از چه نوردهی استفاده کنید، شروع به عکاسی کنید، و در مراحل بعدی با ادیت و پردازش عکس مشکلات آن را رفع کنید. پس اگر عکاس روزنامه نگار، عکاس عروسی و عکاس رویداد هستید، و نیاز دارید در کارتان سرعت داشته باشید، فرمت RAW می تواند برای شما مفید واقع بشود.

  1. اگر به محدوده و جزئیات بیشتر نیاز دارید، باید از فرمت RAW بهره ببرید. اگر در حال عکاسی از مناظر و طبیعت هستید، یا از صحنه ای عکس برداری می کنید که در آن دامنه پویایی بیشتری نیاز است. باید با استفاده از RAW عکس بگیرید، تا به شما امکان انعطاف پذیری بیشتری بدهد، و بتوانید تاریکی و روشنی های عکس را مدیریت کنید، و به تصویر فوق العاده ای دست یابید.
  2. برای عکس برداری و نمایش فوری آن نیاز داریم از JPEG استفاده کنیم، زیرا باید همان لحظه آن را به مشتری نشان بدهیم، علاوه بر آن هر گاه بخواهید عکس گرفته شده را به سرعت چاپ کنید باید از JPEG بهره ببرید. اما اگر نیاز دارید که هم بتوانید عکس را در همان لحظه به نمایش بگذارید، و هم امکان تغییر نوردهی، رنگ و… وجود داشته باشد و دارای انعطاف پذیری بالایی باشد، باید از گزینه JPEG+RAW بهره برد، تا هر دو خاصیت را با هم داشته باشیم، اما باید چند کارت حافظه به همراه داشته باشیم تا امکان ذخیره تعداد بسیاری از عکس ها نیز وجود داشته باشد.
  3. برای عکس های مورد استفاده در وب سایت که به کیفیت پایین تری نیاز دارد، باید از فرمت JPEG استفاده کرد، زیرا نیازی به عکس های عالی و باکیفیت نداریم، و انعطاف پذیری عکس های RAW نه تنها کاربردی برای ما ندارد، بلکه نمی توان فایل آن ها را به یک تصویر کوچک 500 پیکسلی تبدیل کرد، بنابر این همان JPEG می تواند به شما کمک کند. در واقع باید شرایطتان را برسی کنید، و اگر نیاز بود از فرمت RAW بهره ببرید.
  4. اگر می خواهید فضای کم تری از کارت حافظه خود را اشغال کنید، از JPEG استفاده کنید، پس با استفاده از آن می توانید با قیمت ارزان عکس های بیشتری را به ثبت برسانید، برای مثال شما به فضای بیشتری دسترسی نداشته باشید، بنابر این نیاز دارید از JPEG استفاده کنید تا فضای کافی برای عکس هایتان را داشته باشید.
  5. در عکس برداری سریع و پشت سر هم مثل عکاسی ورزشی، باید از JPEG بهره ببرید، زیرا با استفاده از فرمت RAW کارت حافظه شما خیلی سریع پر می شود، بنابر این دیگر نمی شود عکس های خود را پردازش کرد، و عکس ها دیگر به کارت حافظه منتقل نمی شوند، اما فرمت JPEG به شما این امکان را می دهد که با نوردهی صحیح عکس های بیشتری بگیرید.
  6. تجربه شخصی یک عکاس درباره استفاده از فرمت JPEG و RAW این گونه است که او ادعا می کند، برای گرفتن عکس های دلخواه به هر دو آن ها نیاز است. برای مثال او برای عکاسی از زندگی روزمره که نیازی به انعطاف پذیری ندارد، از فرمت JPEG استفاده می کند، در حالی که اگر بخواهد به بیرون از شهر سفر کند و از مناظر و سوژه های غیر شهری عکس بگیرد، از فرمت RAW بهره می برد. بنابراین در هر زمان باید با در نظر گرفتن شرایط، برای مثال مدت زمانی که می خواهید برای عکس صرف کنید، یا مکانی که می خواهید آن را ارائه بدهید، و… باید فرمت دلخواهتان را انتخاب کنید.
مطلب پیشنهادی:  بهترین لوکیشن های عکاسی در تهران

مقایسه تصاویر RAW و JPEG

تمامی عکس های زیر با استفاده از دوربین و تنظیمات زیر گرفته شده است:

Canon 5D Mark IIدوربین:

Canon 50mm F / 1.4لنز:

SRAW + متوسط JPEGتنظیمات پرونده:

سبک تصویر: استاندارد

همه تنظیمات پردازش: پیش فرض

روشنایی، کنتراست و سیاهی

بارز ترین تفاوتی که بین این دو فرمت وجود دارد، این است که تصویر JPEG دارای مقدار قابل توجهی کنتراست، روشنایی و سیاهی است که در هنگام پردازش عکس به وجود می آید. اگر شما از برنامه لایت روم استفاده می کنید، باید بدانید که مقدار روشنایی و کنتراست و سیاهی که می توانید به عکس اضافه کنید به این صورت است:

+50 روشنایی ، +25 کنتراست ، +5 سیاهی

در این تصاویر هیچ گونه تغییراتی توسط افراد با استفاده از لایت روم ایجاد نشده است، و آن چه که ما می بینیم به صورت مستقیم با استفاده از دوربین گرفته شده است، اگر به آن ها توجه کنید می بینید که عکسی که با فرمت RAW گرفته شده است، فاقد هر گونه کنتراست و بسیار تاریک است، اما در مقابل آن عکسی که با فرمت JPEG تهیه شده دارای کنتراست، روشنایی و سیاهی و سفیدی است.

2ed0828621535a2a85a8f8e3388080d2

میزان وضوح تصویر

عکس هایی که با فرمت JPEG هستند، شارپ شده و واضح اند، این شاید در ظاهر مسئله خوبی باشد، اما در برخی از شرایط ما نیاز داریم که بر روی وضوح تصویر خود کنترل داشته باشیم. بنابر این بر روی عکسی که با JPEG تهیه شده است، مقدار کمی می توان عمل شارپینگ را انجام داد، اگر نیاز دارید این کار را در لایت روم انجام بدهید، به این صورت می باشد:

+25 مقدار ، +1.0 شعاع ، +25 جزئیات

در عکس زیر 50 روشنایی ، +25 کنتراست و +5 سیاهی به یک فایل   RAW اضافه شده است، تا به راحتی و بدون در نظر گرفتن مسئله نوردهی آن دو را با هم مقایسه کنید. با این کار شما متوجه می شوید، همانطور که در عکس های زیر مشخص است، یک عکس JPEG واضح تر از یک عکس RAW است، با نگاه به اطراف چشم و ابرو و همچنین سبیل و لب های سوژه، به این وضوح پی می برید. اگر چه ممکن است از نظر شما JPEG به خاطر وضوح بیشتر خود بهتر از RAW باشد، اما در JPEG نمی توان پس از پردازش آن در دوربین وضوحش را کم کرد، مگر با استفاده از برنامه های ادیت عکس مثل فتوشاپ و لایت روم که عواقبی مثل کم شدن کیفیت را به دنبال دارد.

4cea2358d3cc5f8cd32397ca9bc51b94

RAW در مقابل JPEG (نویز)

عکس هایی که با استفاده از فرمت JPEG ثبت شده اند، از نویز کمتری در هنگام پردازش عکس برخوردار می شوند، در عکس هایی که برای استفاده حرفه ای در نظر گرفته نشده اند مسئله نویز داشتن عکس، چندان حائز اهمیت نمی باشد، اما در زمانی که می خواهید از عکس های خود به صورت حرفه ای بهره ببرید، این مسئله آسیب فراوانی را به عکس های شما وارد می کند، اگر عکس شما دارای نویز باشد می توانید با استفاده از  Lightroom 3 یا Noiseware Professional کنترل بسیار بیشتری بر روی عکس داشته باشید و با حفظ وضوح و جزئیات نویز آن را از بین ببرید. همانطور که در عکس می بینید، این عکس ها از لحاظ ترکیب بندی و نوردهی مانند یکدیگر هستند، و با ایزو 6400 و زمان شاتر و دیافراگم بخصوص خود ثبت شده اند، و بدون هیچ تغییری به نمایش گذاشته ایم، تا تفاوت میزان نویز در هر دو عکس پیدا باشد.

f52c3cbf371351206c419e50ce29c802

عکس RAW نویز بیشتری نسبت به عکس JPEG دارد، با این وجود از وضوح و جزئیات بیشتری هم برخوردار است. اگر می خواهید به این مسئله پی ببرید، به قسمت هایی که در سایه قرار دارد مثل ابر ها، مو ها، پیراهن و زمینه خاکستری آن نگاه کنید، آن گاه دانه های ریز مزاحمی که همان نویز ها هستند را می بینید. دو تصویر زیر با استفاده از ایزو 6400 گرفته شده و با استفاده از نرم افزار های مخصوص کاهش نویز به عکس های واضح تری تبدیل شده اند، همانطور که مشاهده می کنید این دو عکس از نظر میزان وضوح و جزئیات تفاوت هایی با یکدیگر دارند.  در واقع عکس سمت چپ که یک فایل RAW می باشد، از نویز کمتری برخوردار است و وضوح خودش را حفظ کرده است، برای ادیت این عکس ابتدا در نرم افزار فتوشاپ روشنایی، کنتراست و میزان سیاهی مطابق با JPEG را به دست می آوردند، سپس با استفاده از برنامه Noiseware Professional نویز موجود در عکس را کاهش داده، و باز هم در برنامه فتوشاپ جزئیات عکس را برمی گردانند و شارپ می کنند، بنابر این این عکس نه تنها جزئیات خود را حفظ کرده است، بلکه فاقد نویز و دانه دانه شدن های مزاحم است، در حالی که تصویر سمت راست که JPEG است، امکان از بین بردن نویز عکس وجود دارد، ولی نمی توان جزئیات از دست رفته را به دست آورد.

مطلب پیشنهادی:  روش عکس گرفتن با دوربین عکاسی

4cdcf18ba72a7b28dc405b992f8cddcd

دامنه دینامیکی (پویا) _ نوردهی

یکی از بزرگ ترین تفاوت های میان RAW و JPEG دامنه دینامیکی و جزئیات این دو است، این به این معنا است که هنگام پردازش یک تصویر در فضای کم نور به نوردهی بیشتری نیاز داریم، زیرا دامنه دینامیکی پایینی داریم، در حالی که تصاویری که به سادگی دامنه دینامیکی بالایی دارند، مانند یک منظره آسمان بسیار روشن در مقابل یک زمینه سیاه، از کیفیت بالاتری برخوردارند.

c22ad2b09a726d564cd5666c93e080ac

برای مثال تصاویر زیر با زمان شاتر 40/1، ایزو 400 و دیافراگم f/2.0 گرفته شده است، عکس با فرمت JPEG که در سمت راست قرار دارد، از 50+ روشنایی تشکیل شده، ولی اعمال آن بر روی فرمت RAW در عکس سمت چپ، باعث شده نور بیشتری به جسم بتابد، نوردهی بیش از حد باشد، و جزئیات تصویر از بین برود.عکس هایی که در پایین تر قرار دارد همان عکس های بالا هستند، که از نور بیش از حد تشکیل شده بودند، ما میزان نور آن ها را در لایت روم 1.50- کاهش دادیم، هم اکنون توجه کنید که فایل RAW چطور جزئیات خودش را حفظ می کند. اما JPEG نشان می دهد که بسیاری از جزئیات غیر قابل بازگشت هستند، و تنها باعث برجسته شدن مناطق برجسته در پیشانی، لب ها، گونه و بینی می شوند.

81d7118d88d5570189ace943bd14f142

محدوده دینامیکی _ کم نور بودن

هر گاه که نور کمی در فضا وجود داشته باشد، کم نور بودن فایل RAW خیلی چشم گیر تر است، در این زمان می توان میزان آن را تا 2+ و بیشتر افزایش داد، یا ایزو تصاویر را بالا تر برد، اما در فایل JPEG امکان بالا بردن میزان نوردهی، بدون تخریب تصویر واقعی وجود ندارد.

تصاویر زیر با زمان شاتر 500/1، دیافراگم f/2.0 و ایزو 400 گرفته شده اند، شاید در نگاه اول فکر کنید که با فرمت JPEG امکان عکاسی در فضای کم نور بیشتر است، زیرا هنگام پردازش عکس توسط دوربین 50+ روشنایی اضافه می شود. اما خواهید دید که رنگ های سیاه و پر کنتراست هنگام پردازش به عکس JPEG اضافه شده اند، بنابر این جزئیات را به صورت سایه ها جمع می کنند، به صورتی که امکان بازیابی سایه ها وجود ندارد.

48cb136b65a69e8c2aa22913a0d91b2f

عکس زیر همان عکس بالا است که نور آن را درون لایت روم به صفر رساندیم، سپس روی 2.5+ قرار دادیم، هم اکنون دیدیم که فایل RAW پس از انجام این عملیات باز هم جزئیات خودش را در سایه ها حفظ کرده است، اما در فایل JPEG سایه ها کاملاً سیاه شده اند. بنابر این، بار دیگر به این موضوع پی می بریم که فرمت RAW چه کاربرد های مفیدی دارد. در حال حاضر شما به درک درست و کاملی درباره تفاوت بین RAW و JPEG رسیدید، بنابر این با استفاده از این موارد می توانید تصمیم بگیرید که در هر زمان کدام یک از فرمت ها برای شما بهتر است، و شما را به نتیجه دلخواهتان می رساند، زیرا فارغ از آن که قالب RAW یک قالب فوق العاده است، ممکن است در برخی از موارد برای ما کاربردی نداشته باشد. با دیجی سنتر همراه باشید و اطلاعاتتان را در زمینه عکاسی بالاتر ببرید.

3c09bb10e2189124fdd8f467cc8b55a7

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *