آموزش, آموزش عکاسی دیجیتال

هیستوگرام ابزار یا راه نجات

lazy

هیستوگرام

هیستوگرام یکی از ابزار های بسیار پر کاربرد در دوربین های دیجیتال است، و استفاده از آن این فرصت را در اختیار شما قرار می دهد، که عکس هایی با نور بهتر ثبت کنید. ما در این مقاله سعی می کنیم چگونگی خواندن هیستوگرام و استفاده صحیح از آن را به شما آموزش بدهیم، پس با دیجی سنتر همراه باشید. در واقع هیچ گاه نمی توان از کلمه ی نوردهی صحیح استفاده کرد، زیرا چیزی به عنوان صحیح بودن نوردهی وجود ندارد، و همه چیز ساخته ی ذهن ما است، پس ما باید برای رسیدن به بهترین نوردهی تلاش کنیم، بنابر این باید سوژه خود را در نظر بگیریم و هر وقت تنظیمات دوربین و فضا در بهترین حالت ممکن بود، آن صحنه را ثبت کنیم. و در بیشتر مواقع هیستوگرام مانند یک راه نجات برای رسیدن به بهترین تصویر ما را یاری میدهد.

هیستوگرام چیست؟

هیستوگرام در لغت به معنای نمودار میله ای است، که از پخش شدن فرکانس های مختلف، با توجه به انواع آن ها در عرض میله، و همچنین متناسب با آن، در ارتفاع میله تشکیل می شود. ممکن است الان متعجب شده باشید و نتوانید این مسئله را درک کنید! اما باید این مقاله را تا انتها بخوانید تا به آن پی ببرید.

5747a0021eb349e9c8d3667cf1a5e9ec

نحوه خواندن هیستوگرام

هیستوگرام در واقع یک نمایش گرافیکی از پیکسل های تشکیل دهنده ی تصویر است، سمت چپ این نمودار قسمت های سیاه و تاریک تر عکس یا همان سایه ها را نشان می دهد، سمت راست آن دارای نقاط برجسته و مناطق روشن عکس است، و قسمت میانی این نمودار متعلق به رنگ های تناژ متوسط یا 18% خاکستری است. هنگامی که هر سمت از این نمودار به طرف بالا کشیده شد، به صورت عامیانه می گوییم قله آن بالا تر رفت، نشان دهنده این است که تعدادی از پیکسل های عکس تناژ رنگی خاصی به خود گرفته است، هر کدام از این تناژ ها دارای 255-0 رنگ سیاه و 255 رنگ سفید است، که یک پیکسل را در تصویر تشکیل می دهد، بنابر این شما می توانید هیستوگرام را به صورت یک نمودار میله ای تصور کنید، که همه با هم فشرده شده اند و هیچ فاصله ای بین آن ها وجود ندارد.

 

89562dccfeb1d0394b9ae7e09544dc70

چه چیزی می توانیم از هیستوگرام یاد بگیریم؟

شما می توانید فقط با مطالعه ی نمودار هیستوگرام به نکات زیادی درباره عکس خود پی ببرید. برای یک نوردهی بهتر باید دو طرف نمودار لبه به لبه دیواره باشد، و هیچ گونه فاصله ای با آن نداشته باشد، یا به طور ناگهانی و غیر عادی به بالا نرفته باشد، همچنین فقط باید لبه ها را لمس کند و به بیرون نرود، علاوه بر آن نیاز است یک قوس زیبا در مرکز داشته باشد، البته که این قواعد همیشه و در همه ی موقعیت ها صدق نمی کند، و در عکس های متفاوت مختلف است.

7467fc45e24ec8d8b9023385c2a6066d

هیستوگرام و تنظیم نوردهی

شما می توانید با شکاف هایی که در دو طرف نمودار هیستوگرام ایجاد می شود، اطلاعاتی را به دست بیاورید که با استفاده از آن ها می توان نوردهی بهتری داشته باشیم، هنگامی که نمودار شما بیش از حد به یک جهت یا جهتی دیگر کشیده می شود، به صورتی که حتی به لبه آن طرف نیز برخورد نکرده اند، می توان با خیال راحت نوردهی خود را تغییر داد، تا دامنه گسترده تری از رنگ ها را تحت پوشش قرار دهید. بریدگی هایی که در لبه سمت راست و چپ وجود دارد، نشانگر قطع شدن تناژ اصلی و جزئیات موجود هستند. این قسمت های بریده شده، مخصوصاً اگر در لبه هایلایت و روشن باشد، قابل بازگشت نیستند. برای نوردهی توجه به سمت راست و جزئیات آن از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا بازگردانی جزئیات سمت چپ که سایه دارد، ساده تر است و ما می توانیم با اصلاح آن به یک عکس مناسب دست یابیم، ولی تلاش برای برگرداندن قسمت های برجسته و روشن اکثر اوقات فایده ای ندارد. در برخی از موارد نگه داشتن نمودار در یک محدوده مناسب کار آسانی نیست، برای مثال اگر بخواهیم از صحنه ای با کنتراست های شدید مانند غروب آفتاب عکس برداری کنیم، نمی توانیم تعادل خوبی را بین نور خورشید و سایه های عمیق برقرار کنیم، همچنین ثبت عکسی از داخل ساختمان و زاویه پنجره مسئله مشکلی است، زیرا نمی توانیم سفیدی و سیاهی یا هر دو رنگ موجود در صحنه را از بین ببریم، همانطور که نمی توانیم سفید پوستان را از سیاه پوستان جدا کنیم. وقتی در یک نمودار سیاهی آن بیش از حد است، می توان به سختی آن را اصلاح کرد، پس برای این کار بهتر است نمودار را به سمت راست  بکشیم، تا جزئیات را برجسته تر کنیم. اما شما برای اینکه به این نتیجه برسید باید هم نمودار را به سمت راست و هم چپ بکشید و تمام گزینه ها را امتحان کنید تا به نتیجه دلخواهتان برسید. شما می توانید با استفاده از تکنیک های مختلف عکاسی مثل ادغام و ترکیب تصویر، HDR و برنامه های حرفه ای ادیت عکس مانند لایت روم (Lightroom) و فتوشاپ(photoshop) ، محدوده کنتراست عکس را کنترل کنید.

e572cc8a256bbf824c98a1278ffadc24

چشمک زدن

زمانی که منبع نور از ما فاصله دارد، و از نور کافی برخوردار نیستیم، دوربین به شما هشدار می دهد که در این فضا شرایط مناسبی برای عکاسی کردن وجود ندارد، بنابر این می توانیم از گزینه فلاش که در دوربین های حرفه ای DSLR موجود است بهره ببریم، برای این کار با فعال کردن آن، هر گاه که دکمه شاتر را بزنیم فلاش نیز زده می شود، بسیاری از مردم این اتفاق را با کلمه چشمک زدن می شناسند. در دوربین های نیکون (Nikon) نزدیک دکمه شاتر، گزینه ای وجود دارد که با فعال کردن آن، هر گاه نور کمی وجود داشته باشد، دوربین به صورت خودکار فلاش یا همان چشمک می زند، ما با این کار دوربین خود را روی حالت روشنایی قرار می دهیم، و در عکس های بعدی نیز اگر نور کافی وجود نداشته باشد این عمل تکرار می شود، شاید لازم باشد شما نیز این گزینه را در دوربین خود فعال کنید. در دوربین های کنون (Canon) نیز با توجه به مدل آن دکمه Display یا Info را فشار دهید، و در آن قسمت این گزینه را فعال کنید، همچنین می توانید از طریق منو آن را روشن کنید، همچنین در صورتی که نتوانستید این گزینه را بیابید به دفترچه راهنما دوربین خود مراجعه کنید. در صورت استفاده از فلاش ممکن است در نوردهی با مشکلاتی مواجه شوید، که می توانید این مشکل را با ترفند هایی در هنگام عکاسی یا بعد از آن، با استفاده از برنامه های ادیت عکس رفع کنید. به طور کلی شما با استفاده از ابزار هایی که در دوربین خود وجود دارد، می توانید نوردهی آسان تر و بهتری داشته باشید، هیستوگرام نیز یکی از این ابزار ها است که شما می توانید هنگام عکاسی یا زمان پردازش عکس در برنامه های لایت روم و فتوشاپ از آن استفاده کنید.  اما این موضوع را در نظر داشته باشید که روی عکسی با فرمت RAW می توانید خیلی بهتر کار ویرایش و تغییرات را انجام دهید، اما با فرمت JPG می توان تغییرات اندکی را اعمال کرد، پس قبل از عکاسی تصمیم بگیرید که به چه میزان تغییراتی در کار خود نیاز دارید، و مهم تر از همه به نوردهی و نمودار هیستوگرام خود توجه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *